w jakim wieku wskazana dietaO przejściu na dietę bezglutenową winien zdecydować lekarz. Wiele osób, zwłaszcza rodziców coraz młodszych dzieci samodzielnie decyduje o diecie swego dziecka, co może sprawić iż zamiast im pomóc wyrządzą im krzywdę. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań do zastosowania diety od urodzenia o ile zadbamy o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W praktyce najczęściej przestawiamy dziecko na produkty bez glutenu w wyniku narastających problemów zdrowotnych, w okolicy drugiego, trzeciego roku życia lub później. Im później to zrobimy tym będzie trudniej dziecko odzwyczaić od produktów zbożowych i mlecznych a jeszcze trudniej przyzwyczaić do niekoniecznie smacznych wyrobów bezglutenowych. Na dietę przejść możemy również w dorosłości. Coraz więcej rodzin żywi się bezglutenowymi produktami dietetycznymi na co dzień, bez powodu, schorzeń. To świetne rozwiązanie profilaktyczne chroniące nas przed licznymi nowotworami, otyłością, cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi, które w dużej mierze wynikają z diety i konserwantów, glutenu zawartego w pożywieniu bezpośrednim lub pośrednim jak chociażby pasza zwierząt hodowlanych.