bezglutenowy-chlebPojawienie się produktów bez glutenu w sklepach wiąże się głównie z dużym zainteresowaniem tymi produktami, powszechnością diety bezglutenowej nie tylko u osób z cekalią i dzieci. Niestety chleby bezglutenowe o kupienia w piekarniach, mimo zapewnień nie są do końca bezglutenowe. Jeśli dietę traktujemy pobłażliwie, nie jesteśmy na restrykcyjnej diecie możemy z takowych produktów skorzystać, jeżeli jednak nasz organizm jest bardzo wrażliwy to dieta na chlebie bezglutenowym z piekarni nam nie pomoże a może zniweczyć wysiłki poczynione w kierunku eliminacji glutenu z organizmu. Warto jest zatem zanim kupimy gotowy produkt dokładnie przeanalizować skład produktu, bowiem często jedynie etykieta zawiera informacje o niby bezglutenowym produkcie, a skład wskazuje na ułamek procenta glutenu. Wykonując chleb sami ż być pewni jego składu, kupując w piekarni niestety zdajemy się na rzetelność sprzedawców i piekarzy.