dlaczego eliminacja glutenuWiele osób decyduje się dziś na wyeliminowanie glutenu z diety. Należy pamiętać, że zboża, czyli co za tym idzie – produkty mączne – to podstawowa gałąź piramidy żywieniowej. Pomimo wielu różnych teorii wciąż ta piramida jest najlepszym wyznacznikiem tego, co powinno znaleźć się w naszej diecie – a od zarania dziejów uwzględnia ona wszelkie produkty mączne. Ale mąka to gluten, a gluten w ostatnich latach dość często wywołuje reakcje alergiczne i powoduje nietolerancje pokarmowe. Zawarte w zbożach  duże ilości węglowodanów stwarzają środowisko korzystne dla rozwoju wszelkich grzybów. Pamiętajmy, że osoby chore na cukrzycę mają zaburzone pH organizmu, w związku z czym są jeszcze bardziej narażone na grzybicę niż osoby zdrowe! Eliminacja glutenu w znacznym stopniu eliminuje przyjmowanie cukrów do organizmu, więc stwarza warunki niekorzystne do rozwoju Candidii i innych rodzajów grzybów. Dlatego właśnie osobom z nawracającą, nie dającą się wyleczyć grzybicą proponuje się przejście na dietę bezglutenową lub przynajmniej ograniczenie ilości glutenu w diecie.