Z wiedzy szkolnej wiemy, że gluten zawierają produkty zbożowe, jednak okazuje się że w XXI wieku gluten jest wszędzie. Owszem gluten znajdziemy w mięsie, ketchupie, jak również dżemie i chlebie. Tym samym będąc na diecie bezglutenowej nie pozostaje nam nic innego jak wyrabianie większości produktów samodzielnie by mieć pewność iż glutenu nie zawiera. Wiąże się z tym samodzielna uprawa warzyw, owoców a nawet mięsa. Alternatywą jest zakup produktów bezglutenowych, niemniej należy dokładnie czytać składy oferowanych wyrobów, gdyż często mimo etykiety zawierają substancje niepożądane w diecie bezglutenowej. Stosowanie się do diety jak należy potrafi uzdrowić z wielu schorzeń, jednak należy być wytrwałym i konsekwentnym. Niestety to wielkie wyrzeczenie, by nie jeść niczego ze sklepu nie pokusić się o lody, czy poczęstunek ciastem w gościach. Zwłaszcza trudne jest to dla dzieci, którym ciężko pojąć dlaczego nie mogą jeść jak inne maluchy.
Dieta bezglutenowa i walka z candidią
jak sie prawidłowo odżywiać